onsdag den 25. maj 2011

Bagt havregrød - hvaffornoget?

En travl småbørnsmor har IKKE tid til at sætte sig ned om morgenen og spise en god morgenmad med grove kulhydrater (havregrød), protein (æg, mælk), en kalciumkilde (mælk) osv. Jeg har i hvert fald ikke :-)

Men det er jo rart at få noget indenbords, så ungernes morgenmad, madpakker, påklædning, solcreme-indgnidning osv. kan klares uden blodsukker-nedsmeltning hos Mama her.

Inspireret af denne opskrift - ikke en kage, ikke et brød (er uden hvedemel, for hvilket min fordøjelse takker mig!), men en "alt-i-en-løsning", der kan lunes og spises stående - har jeg eksperimenteret med at finde en blanding, der ikke er for sød, ikke for slimet, ikke for æggeagtig, men er lige tilpas. Efter mange mere eller mindre vellykkede forsøg, er dette her resultatet: (Skal begyndes dagen før)

3 dl hel boghvede skylles et par gange og sættes i blød i en stor skål vand. Står på køkkenbordet natten over.

Et par timer før 'kagen' skal laves, hældes vandet fra, og kogende vand hældes på.

I en stor skål røres 2 dl piskefløde med 6 æg og følgende krydderiblanding:

2 topspsk. kanel - 1 spsk vaniliepulver (urtekram) - 1/2 spsk stødt ingefær -
1 tsk stødt nellike - 1 spsk. uraffineret havsalt.

Mos 4-5 overmodne bananer og rør dem godt ud i fløde-æggeblandingen. Herefter tilsættes 1/2 liter sødmælk og 1 dl vand. Hæld vandet fra boghveden og rør det i.

Til sidst tilsættes 500 g grove havregryn og 1 dl rosiner. Hele herligheden står nu et par timer, så grynene kan opsuge lidt af væden, og boghvedens fytase kan medvirke til at nedbryde fytinet i havren, så næringsstofferne bliver bedre optagelige (det var vist for nørder, hva'???)

I en bradepande smurt med kokosolie bages 'grødkagebrødet' ca. 50 min. ved 175°c.
Efter lidt afkøling skæres produktet ud i passende firkanter, der kan fryses og varmes enkeltvis i mikroovn ell. andet.

Med lidt frisk frugt eller grønt er det sørme både sundt og nærende...men først og fremmest lækkert!

--------

I den originale opskrift bruges skårne havregryn, der udblødes i vand i lang tid. Vi kan jo kun skaffe valset havre hertillands, men det kan ikke anbefales at udbløde det - det færdige resultat bliver alt for sjappet og grødagtigt.

Bananerne er 'min' opfindelse for at slippe for sukkertilsætning (og det giver da også lidt ekstra næringsstoffer) - i orignalopskriften bruges lidt ahornsirup.

Man kan i det hele taget selv eksperimentere med de fleste ting - krydring, væske, andre slags gryn, andet frisk eller tørret frugt ... eller måske vi en dag skal prøve en pizza-udgave???

Ingen kommentarer:

Send en kommentar